A jég olvadáshőjének meghatározása

A mérés elmélete
Ha meleg vízbe 0 °C-os jégkockát teszünk, a meleg víz tk hőmérsék-letre lehűlve hőmennyiséget ad le, a jég a felvett hőmennyiség hatására megolvad, és a közös hőmérsékletre melegszik. Mivel a leadott és a felvett hőmennyiség egyenlő, ezért:
 
                                m1c(t1-tk)=m2L0+m2c(tk-00C)

A tömegek és a hőmérsékletek mérésével a jég olvadáshője meghatározható.

Eszközök
kaloriméter, hőmérő, mérőhenger, jég

A mérés menete
Öntsünk a kaloriméterbe 300 g tömegű, kb. 60 °C hőmérsékletű vizet, tegyük bele a hőmérőt, majd néhány perces várakozás után olvassuk le a hőmérsékletet! Ezután a kaloriméterbe szárazra törölt, egyelőre ismeretlen tömegű jégkockát dobunk. Folytonos keverés közben megvárjuk, amíg a jég elolvad, majd megmérjük a közös hőmérsékletet. Ezután mérőhengerrel ismét megmérjük a kaloriméterben lévő víz tömegét, és ebből meghatározzuk a megolvadt jég tömegét.
 
 
m1
m2
t1
t2
L0
              

Feladat
Hasonlítsd össze a mért olvadáshőt a jég olvadáshőjének a függvénytáblázatban lévő értékével! Mi lehet az eltérés oka?