0 °C-nál alacsonyabb hőmérsékletet - iskolai kísérletek céljára - hűtőkeverékekkel állítunk elő A legismertebb hűtőkeverék a sóval kevert darált jég vagy hó. A sózott jég olvadáspontja a sótartalomtól függően változik. A legalacsonyabb hőmérséklet az ún. eutektikus összetételnek megfelelő keverési aránnyal érhető el. A következő táblázatban jég és különböző szervetlen sók eutektikus keverési arányát és az így elérhető legalacsonyabb hőmérsékleteket foglaljuk össze.
100 g jéggel (hóval) elegyített anyag mennyisége
t [°C]
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
13 g kálium-nitrát (KNO3)
-2,9
30 g kálium-klorid (KCl)
-10,6
25 g ammónium-klorid (NH4C1)
-15
50 g ammónium-nitrát (NH4NO3)
-17
33 g konyhasó (NaCl)
-21,2
133 g kálium-hidroxid (KOH)
-37
200 g kalcium-klorid (CaCl2)
-42
Szilárd szén-dioxid (CO2) -száraz jég-
-71 °C-on folyamatosan szublimál.
Szárazjéghez különböző szerves folyadékokat keverve, a következő táblázatban
megadott hőmérsékletek érhetők el:
Adalékanyag
Hőmérséklet t [°C]
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Alkohol
- 72
Triklór-metán
- 77
Aceton
- 80
Megjegyzések: