Hűtőkeverékek

0 °C-nál alacsonyabb hőmérsékletet - iskolai kísérletek céljára - hűtőkeverékekkel állítunk elő A legismertebb hűtőkeverék a sóval kevert darált jég vagy hó. A sózott jég olvadáspontja a sótartalomtól függően változik. A legalacsonyabb hőmérséklet az ún. eutektikus összetételnek megfelelő keverési aránnyal érhető el. A következő táblázatban jég és különböző szervetlen sók eutektikus keverési arányát és az így elérhető legalacsonyabb hőmérsékleteket foglaljuk össze.

100 g jéggel (hóval) elegyített anyag mennyisége                t [°C]
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
13 g kálium-nitrát (KNO3)                                                    -2,9
30 g kálium-klorid (KCl)                                                      -10,6
25 g ammónium-klorid (NH4C1)                                          -15
50 g ammónium-nitrát (NH4NO3)                                         -17
33 g konyhasó (NaCl)                                                           -21,2
133 g kálium-hidroxid (KOH)                                              -37
200 g kalcium-klorid (CaCl2)                                                -42

Szilárd szén-dioxid (CO2) -száraz jég-  -71 °C-on folyamatosan szublimál.
Szárazjéghez különböző szerves folyadékokat keverve, a következő táblázatban megadott hőmérsékletek érhetők el:

Adalékanyag                                                       Hőmérséklet t [°C]
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Alkohol                                                                                   - 72
Triklór-metán                                                                          - 77
Aceton                                                                                     - 80

Megjegyzések: