a) Cseppentsünk egy csepp étert kézfejünkre! A gyorsan párolgó étert hidegnek érezzük, mert a párolgáshoz szükséges energiát kezünktől vonja el.
b) Hőmérő higanytartályára tekerjünk vattát, majd cseppentsünk rá néhány csepp étert! A vatta nagy felületéről párolgó éter lehűti környezetét, a hőmérő higanyszála 0 °C alá süllyed. Ha a helyiség páratartalma nagy, a vattán dérképződés is megfigyelhető.
c) Három azonos főzőpohárba öntsünk rendre azonos mennyiségű étert, alkoholt és vizet! Mindegyik folyadékba helyezzünk hőmérőt! A hőmérő mindhárom edényben a szobahőmérsékletnél alacsonyabb hőmérsékletet mutat.
d) Öntsünk kevés vizet egy műanyag lapra, és helyezzünk a vizes lapra egy óraüveget, amibe étert töltöttünk! Fújjunk levegőáramot az éter felszínére! Az intenzív párolgás miatt az éter és az óraüveg annyira lehűl, hogy a vizes műanyag lap ráfagy az üvegre (ábra).